Skip to main content

Op de politieke avond van 15 februari 2022 behandelde de gemeenteraad van Dijk en Waard de nieuwe winkeltijden-verordening van en voor Dijk en Waard. Daarbij werden de oude winkeltijden-verordeningen van Langedijk en Heerhugowaard verlaten.

Deze twee winkeltijdenverordeningen kwamen grotendeels overeen maar verschilden op een punt: in Langedijk volgde de gemeente de landelijke winkeltijdenwet op Goede Vrijdag, Kerstavond 24 december en op 4 mei, de avond waarop wij die voor onze vrijheid vochten herdenken. In de nieuwe verordening van Dijk en Waard waren deze drie avonden ook vrijgegeven voor winkels om tot 22 uur open te mogen blijven.

De fractie van Lokaal Dijk en Waard was en is het hier niet mee eens. De laatste jaren worden er in Dijk en Waard zeer veel initiatieven ontwikkeld om de nieuwe generaties bewust te maken wat voor drama zich in 1940 – 1945 heeft afgespeeld. Ook in onze (voormalige) gemeentes vielen vele slachtoffers. De historische verenigingen vertellen nu aan de groepen 7 en 8 van de basisscholen de verhalen door. De groepen verzorgen de monumenten, er zijn poëzie wedstrijden waarin oorlog en vrijheid centraal staan. Nabestaanden van slachtoffers, op dit moment al achterkleinkinderen komen voor deze herdenkingen.

Op 4 mei om 19 uur vinden er goedbezochte oecumenische vieringen plaats in diverse locaties, waar ook de groepen 7 en 8 aanwezig zijn. Daarna de stille tocht naar de monumenten waarbij kinderen hun poëzie voordragen in aanwezigheid van vele inwoners. Waarna om 20 uur de twee minuten stilte en de kransleggingen. Lokaal  Dijk en Waard vindt dat uit respect naar deze vieringen en slachtoffers winkels gesloten zouden moeten zijn op 4 mei. Het benadrukt aan nieuwe generaties hoe belangrijk is te blijven gedenken en stelt zo iedereen in staat om fysiek te gedenken.

Zie hier het amendement.

Helaas stemden alleen de fracties van Lokaal Dijk en Waard zelf en Senioren Dijk en Waard en CDA voor dit amendement. Hierdoor is helaas voor het eerst in de geschiedenis mogelijk om ook op het Langedijker deel van Dijk en Waard de winkels op 4 mei na 19 uur open te hebben.